Hyresjuridik – Bostäder

Oktober  | 2 dagar | digital kurs – intresseanmälan

Rätt kunskap om hyresrätten är nödvändig i kontakten med hyresgästerna. I den här grundkursen behandlar vi viktiga avsnitt i hyreslagen och ger dig de nödvändiga praktiska kunskaperna för att förstå hyresrätten för bostäder.

Hyresjuridik innebär allt från obetalda hyror, störningar i boendet, lägenhetsbyten och andrahandsuthyrning, uppsägning, förfarandet i hyrestvister och mycket mer. Att förstå hyreslagen är en central del i fastighetsföretagets verksamhet. 

Denna utbildning ger dig grunden inom hyresjuridiken. Vi går igenom olika nyttjanderätter och hur de avgränsas. Du lär dig att träffa hyresavtal och bevaka ekonomiska rättigheter och skyldigheter samt vad som händer vid tillträde till bostäder.

Målet med kursen är att utrusta dig med kunskapen som behövs för att effektivt hantera fall enligt de nya reglerna.

Förkunskapskrav

Inga förkunskaper krävs men gärna viss erfarenhet från fastighetsbranschen.

Resultat efter kurs

Genom att delta i vår kurs får du inte bara teoretisk kunskap utan även praktiska verktyg som du kan använda direkt i ditt arbete. Vi fokuserar på att skapa en interaktiv lärmiljö där du kan ställa frågor och diskutera med både lärare och andra deltagare.

Kursen vänder sig till

Dig som kommer i kontakt med hyresfrågor på något sätt i ditt dagliga arbete, såsom förvaltningsassistent, administratör och andra som kommer i kontakt med hyresjuridiska frågor gällande uthyrning och förvaltning av bostäder.

Varför välja vår kurs

Genom att delta i vår kurs får du en unik möjlighet att fördjupa dina kunskaper och förståelse för hyreslagen. Vi erbjuder en interaktiv lärmiljö där du kan ställa frågor och diskutera med både föreläsare och andra deltagare.

Vad du får ut av kursen

Efter avslutad kurs kommer du att känna dig tryggare i din roll och kunna hantera hyresfrågor med större självförtroende. Du kommer att få verktyg och insikter som gör att du kan bidra till en bättre och mer effektiv förvaltning av bostäder.

Kursens innehåll

  • Hur hyreslagen fungerar
  • Olika nyttjanderätter
  • Hyresavtal
    – Vad det bör innehålla och vad som kan regleras där
  • Bestämmelser, blanketter och förelägganden
  • Villkorstvister
  • Hyresgästens besittningsskydd
  • Andrahandsuthyrning och lägenhetsbyten
  • Störningar i boendet
      • Tvister och obetald hyra
      • Hyresavtalets upphörande – utflyttning, dödsfall, förverkande eller uppsägning
      • Konfliktlösning
      • Förbättrings- och ändringsarbeten
      • Hyresförhandlingssystemet
      • Grupparbeten och praktikfrågor

      Bekräftelse

      När vi mottagit din anmälan återkommer vi med en bekräftelse till dig att vi mottagit anmälan. En kurskallelse skickas närmare kursstart. Skulle kursen vara fulltecknad meddelar vi dig.

      Kallelse

      Ca två veckor innan kursstart skickar vi ut en kallelse där du får information om kurslokal och detaljerade kurstider.

      Kursavgifter

      Kursavgiften inkluderar kurslitteratur. För kurser i digitala klassrum är kursavgiften densamma.
      Vid fysiska klassrumsutbildningar ingår lunch och fika, om inget annat angetts.
      Logi ingår ej, om inget annat angetts. Moms tillkommer. Betalningsvillkor: 30 dagar netto. 

      I kursavgiften ingår: Kursmaterial, fika och lunch om inte annat specificeras.
      Pris: 13.900kr ex. moms/deltagare

      Kursanmälan

      Anmälan är personlig och bindande så snart FKAB har accepterat anmälan och bekräftat att deltagaren är antagen till aktuell utbildning eller kurs.

       Föreläsare

      Christina Fregne Jurideko Fastighetspartner

      Christina är jurist och har grundat Jurideko Fastighetspartner AB där hon också är verksam idag. Christina har lång praktisk erfarenhet av den juridik som rör fastigheter som lokaler och bostadshyresrätter. Hon processar i både hyresnämnd och tingsrätt. Christina är en erfaren kursledare och ger genomgångar av hyresrätten ur ett praktiskt perspektiv.

       

      Anna Karlberg Jurideko Fastighetspartner
      Anna är utbildad affärsjurist och arbetar på Jurideko Fastighetspartner. Hon har tidigare arbetat på Hyresgästföreningen med hyresjuridiska frågor. På Jurideko är hennes inriktning bostads- och hyresrättsjuridik med tyngdpunkt på framförallt hyressättning, förhandling och bruksvärdesystem. Anna processar i både hyresnämnd och tingsrätt.Olivia WästbergJurideko Fastighetspartner

      Olivia Wästberg  Jurideko Fastighetspartner

      Olivia har en jur .kand från Uppsala universitet och har arbetat med fastighetsfrågor på HSB Riksförbund, Rejlers, Sveriges Bostadsrättscentrum och Foyen Advokatfirma. Idag arbetar hon på Jurideko Fastighetspartner där hon företräder fastighetsägare och bostadsrättsföreningar i bostads-, hyres- och entreprenadrättsliga frågor. Det innefattar bland annat biträde i tvistelösning, förhandlingar och att företräda klienter i domstol och hyresnämnd.

      Maya Zaidan Jurideko Fastighetspartner

      Maya har arbetat med hyresjuridik och fastighetsrättsliga frågor sedan 2011 på både advokatbyrå och förvaltningsbolag. Hon har en jur. kand från Stockholms universitet och har också fullgjort notarietjänstgöring på Vänersborgs tingsrätt.

      Mayas främsta verksamhetsområden är bland annat bostads- och hyresrätt, processrätt och tvistelösning, entreprenadrätt och kommersiell hyresrätt. Hon har en rådgivande roll för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar, och åtar sig uppdrag som stämmoordförande, likvidator och särskild granskningsman.

      Maya företräder även sina klienter i domstol och hyresnämnd och är en uppskattad, engagerad och pedagogisk föreläsare